Toles mañanes, enantes de trabayar, paso en coche pela panadería. Busco un sitiu p’aparcar, o paso l’apurón de dexalu unos minutos tiráu de mala manera; entro, doi los bonos díes, pido un mediu y, enantes de marchar, doi les gracies.
Esti día, la dependienta, sosprendida, retrucó: «Nomenón,
les gracies hai que dáteles a ti, nun les tienes que dar tu». Na parede tienen
puesta la receta cola que trabayen. Acaba con “una plizca de respetu”. Señalé y
dixi: «dar les gracies ye esa plizca de respetu que fai falta».
Cuento que nun taba enquivocáu en dar les gracies.
A cualquier persona que trabaya y de la que nos beneficiamos del trabayu, hai que
dar les gracies, independientemente de que nos cobre.
Contaba Fermín Cabal nun taller de teatru la
siguiente anécdota del escritor Boris Pasternak. Pasternak sufriere l’arrequexamientu
na URSS hasta’l puntu de que tuvo qu’arrenegar del Premiu Nobel que-y
concedieren. Hai una semeya na que, al pie, anuncien que sal escribiendo esa
carta. Un periodista entrugába-y cómo yera posible que, tres de tolo que pasare,
siguiere tan contentu y animosu. Él respondió que tolos díes se llevantaba y
almorzaba:
―Veo’l tazón de lleche y pienso: daquién se
llevanto primero y foi catar y traxo la lleche pa que yo desayunare. Veo’l pan
y pienso “cuánto me quier el panaderu que se llevantó primero pa min”; veo la
marmelada y decátome de la confitera, que tuvo díes pa preparalo… Y nun puedo
dexar de sentime, toles mañanes, especial.
Por eso convién tener presente el trabayu de los
demás, del que nos beneficiamos el restu. De la que salgo en coche pa trabayar,
pienso nes persones que se llevantaron hores primero pa que la cai arume a pan
cande; tengo en cuenta a les dependientes que salieron de casa primero pa poder
despachar y abrir la tienda a les ocho en puntu.
Como Boris Pasternak, nun puedo dexar de sentime
afortunáu, porque pienso qu’ellos abrieron y trabayaron pa min. Ente munches
otres persones que van dir a merca-yos. Pero tamién pa min.
Por eso, emocionáu, doi les gracies.
No hay comentarios:
Publicar un comentario