Pa tener peles fiestes la xente del pueblu apuntábase a la sociedá de festeyos. El día gordu daben la botella vinu tinto, el bollu preñáu, el perfoliu y la entrada pal baille sociedá, con sopa d’ayu.
Aquel
añu la sociedá de festeyos ficiere un llabor importante: moviérese, acutara les
meyores orquestes gallegues qu’anunciare nun cartel con tiempu y un perfoliu
enllenu semeyes antigües, con abondes semeyes de la reciella’l día de Ramos.
Les
filiaciones xubieron pela fiesta. Al encargar los preñaos, l’obrador díxo-yos
que nun yeren p’asumilo. El restu de panaderíes de la redolada (porque sacantes
les orquestes, qu’o yeren gallegues o nun yeren, tirábase de la economía de
proximidá) coincidíen en que con tan pocu tiempu…
Daquién
faló d’una panadería qu’abrieren en qué sé yo qué pueblu del valle d’al llau. L’encargu
yera esaxeráu, pero, si tas empezando, ¿cómo vas dicir que non? El casu ye que
se punxeron a too trapu, día y nueche, hasta que, como ocurre cuando nun se
descansa nin se cumple cola prevención de riesgos llaborales, hubo un percance.
A
la mañana siguiente un mozu oyerosu entregaba echando varios viaxes, les caxes
de bollos xusto cuando la xente xubía a la xira. Entrugáron-y cómo nun venía’l
pá cola otra furgoneta. El mozu remungó daqué y escapó.
Los
bollos taben bonos, podíen comese.
Metanos
el prau del cura, onde se xiraba, sintióse un gritu: una muyer, enantes
desmayase, señalaba pal home sentáu al pie cola botella vinu, que trayía pingando
na boca, un deu, el pulgar, enllenu grasa. Alcuérdome de ver cómo’l paisanu lu cuspió
a un matu: “Chorizos, como los de Bimenes, yá nun se faen…”. Echó un tragu y
siguió comiendo.
Entagüéi,
si paso pel valle d’al llau camín de la playa y paro a mercar pan o empanaes,
fíxome nes manes de los panaderos, que nun les tengan enguantaes.
En
dalgún sitiu, toi seguru, hai un home que tien, envede’l pulgar, un cachu
chorizu cosíu.
Entagüéi,
si me meto pel bollu preñáu, inspecciono enantes el chorizu.
Nun
hai historia, por mala que seya, que nun se repita.
No hay comentarios:
Publicar un comentario